Sycąca zupa ogórkowa

Sycąca zupa ogórkowa
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Z dodatkiem kaszy wiejskiej, na wieprzowinie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ogórkowa najbardziej smakuje mi na wieprzowinie, można zrobić tez na porcji rosołowej.
    Do garnka wlałam wodę, dodałam opłukane mięso, ziele i liść. Gotowałam pół godziny. Po tym czasie dodałam pokrojone ziemniaki w grubszą kostkę, a cebulę, marchew, pietruszkę i selera, w drobną kostkę.

    Dodałam jeszcze kaszę ona w naturalny sposób zagęści zupę i doda jej smaku.

    Po w sumie godzinie gotowania dodałam starte na grubym oczku ogórki kiszone, podgotowałam całość 5 minut. Teraz można doprawiać solą i pieprzem. Sól ładnie podkreśli kwaśność z ogórków. Jeśli zupa jest za mało kwaśna można dolać trochę wody z pod ogórków.

    Śmietanę zahartowałam i wlałam do zupy, a po wyłączeniu ognia dodałam posiekany koperek. Można podawać ją z wkładką mięsną- pokroić łopatkę w paski. Lub łopatka smaczna tez jest na kanapkach.

    To moja zimowa wersja tego dania.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (30)

Nevermore 11 marca
Ogórkowa jest pyszna i jak czasem robimy, to zawsze mi się dzieciństwo przypomina i to jak babcia taką robiła... Czytaj całość »
Ogórkowa jest pyszna i jak czasem robimy, to zawsze mi się dzieciństwo przypomina i to jak babcia taką robiła ;)
Super smak, który teraz po latach zawsze mnie odmładza, a że lubię kwaśne smaki, to nigdy na jednej misce się nie kończy :)
Pycha, biorę michę :D
SlodkoSlodka83 11 marca
Mój mały dziś chciał ogórkową,ale koniec końców w końcu zrobiłam warzywną :-)
Docherro 11 marca
Na taką zupkę to ja się piszę...wspaniała...moja ulubiona i jeszcze z takimi dodatkami...super:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki