Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki króliczki, świetne smakowo i dekoracyjnie. Warto postarać się dla swoich bliskich w świąteczny poranek.
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 157
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 68
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1104
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 157
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 68
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1104
Składniki
Wychodzi 5 sporych mięciutkich bułek. Mąki przesiewamy do miski w środku robimy dołeczek, kruszymy tam drożdże. Zasypujemy je cukrem i polewamy 4 łyżkami lekko ciepłego mleka. Z boku miski dosypujemy przyprawę i dodajemy majonez.
Jak drożdże staną się płynne dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne i dość miękkie. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( od 30-50 minut ). Wyrośnięte ciasto dzielimy na pięć części. Z każdej rolujemy cienki wałek o długości około 60 cm. Każdy wałek układamy w literkę U, dół nakładamy na 3/4 wysokości ciasta. Z powstałego na dole precelka chwytamy dwa środkowe wałeczki i lekko unosimy je do góry. W powstały otwór wkładamy parówkę. Potem wykałaczką nacinamy uszka i pazurki. Wszystko wg pokazanego zdjęcia.
Bułki przenosimy na blaszkę z papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia. Potem do każdej bułki wbijamy po 3 ziarna ziela angielskiego, na oczy i nosek. Bułki pieczemy w 180 C 20 minut. Gorące smarujemy mlekiem.