Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste ciasto do kawki
Odsłon: 22742
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 366
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13174
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 134
Smak wiosny!
Odsłon: 413
Szybkie i proste ciasto do kawki
Odsłon: 22742
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 366
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13174
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 134
Smak wiosny!
Odsłon: 413
Składniki
Przygotuj formę keksówkę i wyłóż ją w całości papierem do pieczenia. Mąkę przesiać z drożdżami. Dodać cukier, letnie mleko oraz jajka. Na początku ciasto wymieszać szpatułką. Następnie czynność wyrabiania, kontynuować ręcznie. Wyrobić, aż ciasto będzie elastyczne, pod koniec wlewać stopniowo roztopione masło. Ciasto wchłonie całkowicie tłuszcz. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny. Po tym czasie chwilę wyrobić i rozwałkować ciasto na prostokąt. 40 x 50 cm. Kroić nożem wzdłuż krótszego boku na prostokąty. Mnie wyszło siedem prostokątów. Każdy posypać pokruszoną chałwą. Złożyć na pół i układać na sztorc w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Formę włożyć do letniego piekarnika. Nastawić do temp. 180*C. Gdy piekarnik osiągnie tą temperaturę, zaczynamy odliczać pół godziny. Tyle ma się piec. Zalecam ustawić grzanie ''dół'' bez termoobiegu.