Surówka z kapusty z oliwą i octem winnym

Surówka z kapusty z oliwą i octem winnym
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
:)

Składniki

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • Natka pietruszki
  • Sos:
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 125 ml wody
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkować

  2. Marchew obrać, zetrzeć na tarce.

  3. Natkę pietruszki posiekać.

  4. . Kapustę, marchew i posiekaną natkę pietruszki połączyć

  5. W słoiczku wymieszać składniki sosu: olej, ocet, sól, cukier, wodę.
    Zakręcić, roztrzepać.
    Gotowym sosem polać kapustę, natkę i marchewkę, wszystko wymieszać a następnie pognieść, tak by kapusta puściła sok.

    Odstawić na ok. 2-3 godziny.

Komentarze do przepisu (2)

dodusia222 16 czerwca 2016
fajny dodatek do obiadu :) zabieram do ulubionych :)
GREGORHSPEED 17 czerwca 2016
Dziękuję ;)
Składniki
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • Natka pietruszki
  • Sos:
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 125 ml wody
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • Szczypta soli
Składniki