Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Akademia
Smaczne i zdrowy dodatek do obiadów.

Składniki

  • pół małej główki białej kapusty
  • 4 pomidory
  • 2 marchewki
  • jabłko
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Kapustę obieram z zewnętrznych liści, myję, przecinam na pół, wycinam głąb i szatkuję. Wkładam do miski i solę. Pozostawiam pod przykryciem na około godzinę. Jeśli po tym czasie kapusta puściła soki, odsączam ją i zabieram się do dalszej pracy.

  2. Pomidory sparzam, obieram (nie lubię skórki, jeśli Ci nie przeszkadza, odpuść sobie ten krok) i tnę w kostkę. Marchewkę myję, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. To samo robię z jabłkiem, ale tu pozostawiam skórkę. Natkę szatkuję - część z liśćmi. Wszystkie te składniki dodaję do kapusty i mieszam.

  3. Wlewam oliwę, przyprawiam, mieszam i gotowe.

Komentarze do przepisu (2)

ErJot 06 sierpnia
Uwielbiam takie surówki: proste i szybkie w przygotowaniu a do tego /najważniejsze/ smaczne:)
Akademia 09 sierpnia
Ja też, jestem od nich uzależniona.
Składniki
  • pół małej główki białej kapusty
  • 4 pomidory
  • 2 marchewki
  • jabłko
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Składniki