Steki z pieczonymi ziemniakami

Steki z pieczonymi ziemniakami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Smaczne, wilgotne i równomiernie wysmażone steki podawane z chrupiącymi ziemniakami (i opcjonalnie ze szpinakiem i kawałkiem masła).

Składniki

  • 2 steki z rostbefu (po 250 g)
  • kilka ziemniaków ze skórką
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Pół godziny przed smażeniem wyjmij steki z lodówki.

  2. Ziemniaki dokładnie umyj i potnij na tzw. ósemki. Mocz je przez 10 minut w zimnej wodzie, odlej i osusz papierowym ręcznikiem. Dodaj łyżkę oleju, paprykę i zioła i wymieszaj.

  3. Rozgrzej urządzenie Philips Airfryer do 160°C, włóż do niego ziemniaki i piecz 14 minut.

  4. W tym czasie steki natrzyj olejem (ok. 1 łyżeczka na stek) i posyp po obu stronach grubo zmielonym pieprzem. Zwiększ temperaturę Airfryera do 200°C, połóż na wierzch akcesorium rozdzielającego warstwy, a na nim ułóż steki.

  5. Piecz przez 6-8 minut (dla steków średnio wysmażonych) w połowie czasu przekręcając mięso na drugą stronę.

  6. Wyjmij steki z Airfryera i daj im 4 minuty „odpocząć”, żeby nie wypłynął z nich sok. Przed krojeniem delikatnie je posól.

  7. Do steków i ziemniaków dodaj szpinak oraz kawałek masła.

Składniki
  • 2 steki z rostbefu (po 250 g)
  • kilka ziemniaków ze skórką
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
Składniki