Śródziemnomorski chleb z cukinią

Śródziemnomorski chleb z cukinią
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Doskonaly dodatek nie tylko do dan sródziemnomorskich. Smakuje tez z maslem, albo sam, najlepiej jeszcze cieply.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 1-2 młode cukinie (około 200 g)
  • tymianek,
  • gładka pietruszka
  • bazylia
  • majeranek
  • oregano

Przygotowanie

  1. Drozdze kruszymy, mieszamy z miodem i ok. 180 ml chlodnej wody. Dodajemy do przecedzonej maki wraz z oliwa i sola. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte w cieple miejsce na ok. godzine.
    Cukinie ucieramy na drobnej tarce a nastepnie mocno wyciskamy w scierce.
    Przyprawy drobno siekamy i dodajemy z cukinia do ciasta. Wszystko dokladnie mieszamy i odstawiamy ponownie w cieple miejsce.

  2. Blache wykladamy papierem do pieczenia i formujemy na nim placek o grubosci ok. 1 cm.
    Pieczemy ok. 20-25 min. w temp. 230° C
    Po upieczeniu mozna chleb posmarowac oliwa z oliwek zmieszana z ziolami i sola morska.
    Chleb smakuje najlepiej jeszcze cieply.

Komentarze do przepisu (12)

Ewaaa 21 maja 2014
jak ja lubię takie pieczywko ! cukinia na pewno będzie go pięknie utrzymywać w świeżości, na drugi dzień... Czytaj całość »
jak ja lubię takie pieczywko ! cukinia na pewno będzie go pięknie utrzymywać w świeżości, na drugi dzień też na pewno pyszny
Konto usunięte 22 maja 2014
świetny zabieram przepis:)
BEATA1978 23 maja 2014
Wspaniały ... też zabieram przepis :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g mąki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 1-2 młode cukinie (około 200 g)
  • tymianek,
  • gładka pietruszka
  • bazylia
  • majeranek
  • oregano
Składniki