Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Witam, dzisiaj mam coś specjalnego, prostego, a zarazem bardzo efektywnego. Zasmakuję szczególnie miłośnikom makaronów i wędzonego boczku. Najlepiej smakuję tuż po przygotowaniu, więc pamiętajcie o tym, gdy sami będziecie je robić. Zapraszam :)

Składniki

  • Makaronu spaghetti ok. 300 g.
  • Boczek wędzony 200 g.
  • Śmietanka słodka 18% ok. 150 ml.
  • Żółtka 3 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Cebula biała 1/2 szt.
  • Cebula czerwona 1/2 szt.
  • Ser żółty grana padano lub parmezan ok. 30 g.
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al`dente wg opisu na opakowaniu.

    Boczek pokroić w cienkie paseczki, podsmażyć na rozgrzanej patelni aż do zarumienienia.
    Pokrojoną cebulę w drobną kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na wytopionym tłuszczu z boczku.
    W miseczce wymieszać żółtka z startym serem i połową śmietanki.
    Drugą połowę śmietanki wlać na patelnie, dodać podsmażony boczek i całość zalać śmietanką z jajkami i serem. Całość dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na sam koniec dodać odcedzony makaron, wymieszać i chwilkę pogotować.

    Tuż przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

  2. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (16)

slodkisentyment 15 marca
Ale pysznie wygląda, suuuper :)
fafiatko 15 marca
Pysznosci! prawdziwa karbonara!
SlodkoSlodka83 15 marca
Prosto i smacznie :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Makaronu spaghetti ok. 300 g.
  • Boczek wędzony 200 g.
  • Śmietanka słodka 18% ok. 150 ml.
  • Żółtka 3 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Cebula biała 1/2 szt.
  • Cebula czerwona 1/2 szt.
  • Ser żółty grana padano lub parmezan ok. 30 g.
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki
Składniki