Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
powstaje przy okazji przygotowania konfitury, powideł ze śliwek, ale można przygotować go osobno
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 110
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 716
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 32
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 385
Polecam.
Odsłon: 445
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 110
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 716
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 32
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 385
Polecam.
Odsłon: 445
Składniki
Śliwki myję, pozbywam się pestek. Zasypuję cukrem i zagotowuję ok. półtorej godziny. Studzę.
Czynność powtarzam, najlepiej dwukrotnie, ale nie jest to konieczne. Zbierający się płyn na powierzchni zlewam do słoiczka. Dodaję kakao. Dokładnie mieszam. Gotowe! Jeśli chcę przechować dłużej - wekuję 30 minut 120 stopni - w piekarniku (studzę do góry dnem). Pozostałe śliwki można wykorzystać do konfitury, ciasta, budyniu, babeczek, chutneya itd...