Sos pomidorowy

Sos pomidorowy
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Z kolorowych pomidorków koktajlowych

Składniki

Przygotowanie

  1. Umyłam pomidory. wykorzystałam cherry, żółte gruszkowe i tak zwane czarne.
    Pomidorki koktajlowe mają bardzo cienką skórkę, więc wykorzystuje je w całości.

  2. Na dno garnka wlałam około pół centymetra wody, tak aby pomidory mogły się uparować i miały płyn zanim same go nie puszczą.
    Dodałam sól i całość zmalaksowałam.

  3. Sos przelałam do wyparzonych słoików i dla pewności jeszcze pasteryzowałam 20 minut. Z litra pomidorków powinno wyjść 4 słoiczki po 20 dag.

    Idealny do sosów warzywno mięsnych, makaronów i pizzy.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (17)

slodkisentyment 12 sierpnia
Kolejne pyszności na zimę :)
kuchmariola63 13 sierpnia
Zimą pizze można piec :)
SlodkoSlodka83 13 sierpnia
Na zimę jak znalazł,super :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki