Sól sosnowa do przyprawiania potraw oraz do kąpieli

Sól sosnowa do przyprawiania potraw oraz do kąpieli
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
To takie proste – sosna z naturalną niejodowaną solą – naprawdę, nie ma w zielarskim świecie niczego łatwiejszego! Taką sól można używać zarówno do relaksującej kąpieli, jak i kulinarnie. W kuchni aromat soli sosnowej szczególnie dobrze komponuje się z pieczonymi ziemniakami, z potrawami z jaj (np. omletem), z leśnymi grzybami, a także z niektórymi warzywami i mięsem. Warto podejmować eksperymenty z tym aromatycznym dodatkiem. Trzeba też wiedzieć, że żywo zielony kolor soli szybko zanika wraz z jej wysuszeniem, podobnie jest z zapachem.

Składniki

  • kilka garści świeżych igieł sosny
  • garść pączków sosnowych (opcjonalnie, dla głębszego aromatu)
  • kilka garści porządnej soli (bez antyzbrylaczy, niejodowanej)

Przygotowanie

  1. Sól i sosnę zmiksuj razem przy pomocy blendera lub thermomixa, speedcooka itp. Ewentualnie możesz zmiażdżyć składniki w moździerzu lub makutrze (wtedy igły musisz wcześniej rozdrobnić, siekając je). W miarę potrzeby przesiej gotową sól przez sitko – szczególnie zalecam przesianie, jeśli sól ma służyć do jedzenia (do kąpieli – niekoniecznie).

  2. Przechowuj w szczelnie zamkniętym naczyniu.

Komentarze do przepisu (4)

slodkisentyment 01 lutego
Rewelacja!! :)
pelen_brzuszek 01 lutego
wow! pierwszy raz się spotykam :)
Caorlotta 04 lutego
Inspirujące :) Wygląda rewelacyjnie, ten kolor!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kilka garści świeżych igieł sosny
  • garść pączków sosnowych (opcjonalnie, dla głębszego aromatu)
  • kilka garści porządnej soli (bez antyzbrylaczy, niejodowanej)
Składniki