Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolorowe i bardzo smaczne ciasto z truskawkami i czarnymi jagodami.
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 82
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 35
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 181
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 239
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 818
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 82
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 35
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 181
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 239
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 818
Składniki
składniki na biszkopt: Mąka pszenna 4 czubate łyżki Mąka ziemniaczana 1 czubata łyżka Cukier trzcinowy 1 szklanka Cukier waniliowy 1 opakowanie Jajka 4 szt. 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu 10% wykonanie biszkoptu: Oddzielamy żółtka od białka, z białka ubijamy pianę po ubiciu dodajemy cukier waniliowy i cukier i miksujemy dalej do uzyskania puszystej masy. W oddzielnej miseczce do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet i łyżką dobrze rozmieszać, wymieszane dodać do wcześniej miksowanej masy z piany jajek i miksować 3-4 minuty żeby dobrze połączyć dodane składniki, dodajemy mąkę i dalej miksujemy do uzyskania dobrego połączenia produktów. Wlewamy ciasto do wcześniej wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą prodiża i pieczemy 25 minut, po upieczeniu wyłączyć prodiż i nie podnosząc pokrywy czekamy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt.
Galaretki na kostkę: galaretka agrestowa 1 opakowanie galaretka czarna porzeczka 1 opakowanie galaretka niebieska 1 opakowanie Galaretki na kostki rozpuszczamy każdą w innej miseczce, 1 szklanka wrzącej wody na 1 galaretkę. Schłodzone wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie kroimy galaretki w kosteczkę i razem ze sobą mieszamy, po wymieszaniu kosteczek wstawiamy je do lodówki.
W między czasie w większej misce rozrabiamy 2 galaretki cytrynowe, zalewając dwoma szklankami wrzącej wody, dokładnie mieszamy żeby galaretki dobrze się rozpuściły, odstawiamy do ostudzenia. Gdy będą gęstnieć wlewamy do miski z ubitą śmietaną z cukrem, i dobrze mieszamy.
Dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i ponownie mieszamy.
Do tortownicy wyłożonej folią spożywczą wkładamy na dno plaster z biszkoptu.
Na dno wyłożone biszkoptem wykładamy masę śmietankową z kostkami galaretek, równamy.
Przykrywamy drugim plastrem biszkoptu.
Na warstwie biszkoptu układamy pokrojone w plasterki truskawki i między nimi układamy czarne jagody. Na wierzch wlewamy wcześniej przygotowaną, ostudzoną, gęstniejącą galaretkę truskawkową. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Z pozostałych składników robimy deser w salaterce.
Smacznego!!!