Śmietankowiec marmurkowy na biszkopcie z truskawkami i jagodami.

Śmietankowiec marmurkowy na biszkopcie z truskawkami i jagodami.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Kolorowe i bardzo smaczne ciasto z truskawkami i czarnymi jagodami.

Składniki

  • Mąka pszenna 4 czubate łyżki
  • Mąka ziemniaczana 1 czubata łyżka
  • Jajka 4 szt.
  • Cukier trzcinowy 1 szklanka
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu 10%
  • galaretki cytrynowe 2 opakowania
  • galaretki truskawkowe 2 opakowania
  • galaretka czarna porzeczka 1 opakowanie
  • galaretka agrestowa 1 opakowanie
  • galaretka niebieska 1 opakowanie
  • Śmietana 36% 500 ml
  • 3 łyżeczki cukru
  • Truskawki
  • czarne jagody

Przygotowanie

  1. składniki na biszkopt:

    Mąka pszenna 4 czubate łyżki
    Mąka ziemniaczana 1 czubata łyżka
    Cukier trzcinowy 1 szklanka
    Cukier waniliowy 1 opakowanie
    Jajka 4 szt.
    2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
    2 łyżeczki octu 10%

    wykonanie biszkoptu:

    Oddzielamy żółtka od białka, z białka ubijamy pianę po ubiciu dodajemy cukier waniliowy i cukier i miksujemy dalej do uzyskania puszystej masy. W oddzielnej miseczce do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet i łyżką dobrze rozmieszać, wymieszane dodać do wcześniej miksowanej masy z piany jajek i miksować 3-4 minuty żeby dobrze połączyć dodane składniki, dodajemy mąkę i dalej miksujemy do uzyskania dobrego połączenia produktów. Wlewamy ciasto do wcześniej wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą prodiża i pieczemy 25 minut, po upieczeniu wyłączyć prodiż i nie podnosząc pokrywy czekamy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt.

  2. Galaretki na kostkę:

    galaretka agrestowa 1 opakowanie
    galaretka czarna porzeczka 1 opakowanie
    galaretka niebieska 1 opakowanie

    Galaretki na kostki rozpuszczamy każdą w innej miseczce, 1 szklanka wrzącej wody na 1 galaretkę. Schłodzone wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie kroimy galaretki w kosteczkę i razem ze sobą mieszamy, po wymieszaniu kosteczek wstawiamy je do lodówki.

  3. W między czasie w większej misce rozrabiamy 2 galaretki cytrynowe, zalewając dwoma szklankami wrzącej wody, dokładnie mieszamy żeby galaretki dobrze się rozpuściły, odstawiamy do ostudzenia. Gdy będą gęstnieć wlewamy do miski z ubitą śmietaną z cukrem, i dobrze mieszamy.

  4. Dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i ponownie mieszamy.

  5. Do tortownicy wyłożonej folią spożywczą wkładamy na dno plaster z biszkoptu.

  6. Na dno wyłożone biszkoptem wykładamy masę śmietankową z kostkami galaretek, równamy.

  7. Przykrywamy drugim plastrem biszkoptu.

  8. Na warstwie biszkoptu układamy pokrojone w plasterki truskawki i między nimi układamy czarne jagody. Na wierzch wlewamy wcześniej przygotowaną, ostudzoną, gęstniejącą galaretkę truskawkową. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Z pozostałych składników robimy deser w salaterce.

  9. Smacznego!!!

Składniki
  • Mąka pszenna 4 czubate łyżki
  • Mąka ziemniaczana 1 czubata łyżka
  • Jajka 4 szt.
  • Cukier trzcinowy 1 szklanka
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu 10%
  • galaretki cytrynowe 2 opakowania
  • galaretki truskawkowe 2 opakowania
  • galaretka czarna porzeczka 1 opakowanie
  • galaretka agrestowa 1 opakowanie
  • galaretka niebieska 1 opakowanie
  • Śmietana 36% 500 ml
  • 3 łyżeczki cukru
  • Truskawki
  • czarne jagody
Składniki