Słoneczna zupa z kukurydzy

Słoneczna zupa z kukurydzy
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Dzisiaj, aby nieco przywołać słońce zapraszam na słoneczną zupę, w której głównym składnikiem jest kukurydza konserwowa. Oczywiście jak to u mnie w zupie znalazła się jeszcze spora dawka warzyw i przypraw. To właśnie dzięki przyprawom zupa zyskała mocno aromatycznego charakteru. Słoneczny kolor zupy z pewnością zainteresuję również wasze dzieci. Życzę smacznego :)

Składniki

  • Kukurydza konserwowa ok.180 g.
  • Marchew 1 szt.
  • Pietruszka 1 szt.
  • Seler 1/2 szt.
  • Cebula 1/2 szt.
  • Papryka ostra 1/2 łyżeczki
  • Curry 1-2 łyżeczki
  • Kurkuma 1-2 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej rzepakowy 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Marchew, pietruszkę i seler obrać, a następnie opłukać i pokroić w dużą kostkę.

    Cebulę również obrać i pokroić.

    W garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulkę. Po chwili dodać pokrojoną włoszczyznę i kukurydzę ok. 150 g. (resztę zostawiamy do dekoracji), zalać wodą i gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Gdy warzywa są miękkie, zupę zdjąć z ognia i zblendować, w razie potrzeby dolać wody i jeszcze raz doprawić.


  2. Przed podaniem posypać kukurydzą, którą wcześniej zostawiliśmy, dzięki czemu będzie fajnie chrupało.

  3. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (25)

Nevermore 19 marca
Super, lubię takie kremowe zupy, a jak coś jeszcze chrupie, to dodatkowy smaczek, pycha :)
Maudie 19 marca
Pyszna zupka o pięknym kolorku :)
fafiatko 19 marca
Pysznosci! swietne przyprawy i piekny kolor!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Kukurydza konserwowa ok.180 g.
  • Marchew 1 szt.
  • Pietruszka 1 szt.
  • Seler 1/2 szt.
  • Cebula 1/2 szt.
  • Papryka ostra 1/2 łyżeczki
  • Curry 1-2 łyżeczki
  • Kurkuma 1-2 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
Składniki