Ślimaczki z ciasta francuskiego

Ślimaczki z ciasta francuskiego
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Smaczna, chrupiąca przekąska na świąteczny stół lub awaryjne wyjście, gdy pojawią się niezapowiedziani goście. Wykonanie zajmuje kilka minut, a pieczenie kilkanaście. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 25 dag pokrojonej szynki
  • 20 dag żółtego sera
  • 1 jajko wiejskie
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżka oregano

Przygotowanie

  1. Z koncentratu pomidorowego, oliwy i oregano przygotować sos. Rozsmarować go na rozłożonym płacie ciasta francuskiego. Rozłożyć szynkę i pokrojone oliwki. Posypać startym żółtym serem. Zwinąć rulon. Pokroić na kawałki 3 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st. C przez 15 minut.

Komentarze do przepisu (13)

kucharka-amatorka 17 grudnia 2018
Nie podałam w składnikach oliwek. Jajkiem należy, oczywiście, posmarować zwinięty rulon. Przepraszam za... Czytaj całość »
Nie podałam w składnikach oliwek. Jajkiem należy, oczywiście, posmarować zwinięty rulon. Przepraszam za niedopatrzenia. Widocznie za bardzo jestem zakręcona.
bryssska 17 grudnia 2018
Pycha, uwielbiam ciasto francuskie i frykasy z niego zrobione ;-D
Nevermore 17 grudnia 2018
Proste, szybkie i pyszne :) Z francuzem wszystko się udaje, pycha :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 25 dag pokrojonej szynki
  • 20 dag żółtego sera
  • 1 jajko wiejskie
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżka oregano
Składniki