Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś polecam Wam pyszne ślimaczki drożdżowe z grzybami i dynią. Idealne na przekąskę, do czerwonego barszczyku czy ciepłą kolację. Szybko się robi i szybko znikają.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1038
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1038
Składniki
FARSZ : Grzyby namoczyć i ugotować, odcedzić, przestudzić i posiekać. Cebulę, dynię i paprykę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i paprykę, podsmażyć a potem dodać grzyby. Chwilę smażyć, dodać dynię i przyprawy i cały farsz jeszcze smażyć około 3 minut od czasu do czasu mieszając. Farsz przestudzić.
CIASTO : Do miski wrzucić drożdże, dodać cukier i wymieszać. Wlać ciepłą wodę i śmietanę, dodać sól oraz olej i jajko i wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, oprószyć je mąką i zostawić zakryte ściereczką do wyrośnięcia. Potem ciasto ponownie wyrobić.
WYKONANIE : Ciasto podzielić na dwie części i każą rozwałkować na placek ( nie za gruby ). Każdy placek posmarować rozmąconym jajkiem, potem wyłożyć po połowie farszu. Farsz rozsmarować po cieście i każdy placek zawinąć w roladę zaczynając od węższej strony. Roladę ciąć na plastry o grubości około 1 - 1,5 cm i układać płasko na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy ślimaczek posmarować jajkiem i zostawić do lekkiego podrośnięcia. Gdy podrosną piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez 25 minut. Podawać najlepiej na gorąco z czerwonym barszczykiem.