Śledzie w śmietanie z gruszką i granatem

Śledzie w śmietanie z gruszką i granatem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Moja mama w Wielki Piątek zawsze przygotowywała śledzie w śmietanie z cebulką i jabłkiem. Pojawiały się one u nas na stole także w Środę Popielcową i Wigilię Bożego Narodzenia. Te tradycyjnie i prosto przyrządzone śledzie to jeden z moich smaków dzieciństwa, których się nie zapomina. Pewnie dlatego w okresie postu najczęściej przygotowuję śledzie w ten sam sposób co mama. Tym razem jednak postanowiłam nieco zmodyfikować przepis bazowy. Zamiast jabłka pojawiła się gruszka, zdecydowałam się też dodać owoc granatu, który sprawia, że sałatka nie tylko dobrze smakuje, ale i ładnie wygląda.

Składniki

  • śledzie solone 4 płaty (pojedyncze)
  • cebula 1 sztuka
  • gruszka 1 sztuka
  • śmietana 18% 1 łyżka
  • jogurt naturalny 3 łyżki
  • dodatkowo:
  • świeży owoc granatu 1 sztuka

Przygotowanie

  1. Śledzie zalewamy wodą, odstawiamy na 2- 3 godziny. Wymoczone śledzie kroimy na kawałki o długości 2 cm.
    Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy na sitko i przelewamy wrząca wodą. Sparzoną cebulę pozostawiamy do wystudzenia.
    Zimną cebulę łączymy z kawałkami śledzia, dodajemy śmietanę i jogurt. Do tak przygotowanej sałatki ścieramy chwilę wcześniej obraną gruszkę*, mieszamy całość.
    Taka kolejność działań zapobiegnie ciemnieniu gruszki.
    Sałatkę odstawiamy na godzinkę do lodówki. Przed podaniem dekorujemy ziarnami granatu.

    * Gruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.


    Smacznego.

Komentarze do przepisu (9)

konhambos 18 kwietnia
Uwielbiam sledzia w smietanie z jablkiem i cebulka, ale pomysl z gruszka i pestkami granatu tez mi sie bardzo... Czytaj całość »
Uwielbiam sledzia w smietanie z jablkiem i cebulka, ale pomysl z gruszka i pestkami granatu tez mi sie bardzo podoba.
fafiatko 19 kwietnia
Z granatem musza sie wybornie komponowac!
SlodkoSlodka83 23 kwietnia
Ciekawe połączenie,bardzo mi się podoba :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • śledzie solone 4 płaty (pojedyncze)
  • cebula 1 sztuka
  • gruszka 1 sztuka
  • śmietana 18% 1 łyżka
  • jogurt naturalny 3 łyżki
  • dodatkowo:
  • świeży owoc granatu 1 sztuka
Składniki