Śledzie w oleju "małosolne"

Śledzie w oleju małosolne
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Tradycyjne śledzie z cebulą i pieprzem, dłużej odsalane

Składniki

  • śledzie filety ala matias ze słonej zalewy 5 szt
  • cebula - u mnie czerwona- jest łagodniejsza
  • pieprz- łyżka
  • olej 250 ml, u mnie rzepakowy i kropla oliwy.

Przygotowanie

  1. Polecam smaczniejszą i zdrowszą wersję śledzia- mniej słoną.

    Filety zalałam w misce wodą i trzymałam je przez noc w lodówce.
    Rano pokroiłam cebulę w kostkę a filety na kawałeczki.

  2. Pokrojone filety przełożyłam cebulą i posypałam pieprzem. Na koniec całość zalałam olejem i kroplą oliwy do smaku.
    Po paru godzinach powinny być idealne, ale po godzinie też są smaczne.

    Śledzie są idealne jako przekąska lub dodatek do sałatek.
    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (38)

Nevermore 27 marca 2018
Drugi, Bryssska mnie wyprzedziła ;)

Dobrej nocy i niech śledzik będzie z nami xD
bryssska 27 marca 2018
fajny przepis, ja nie lubię jak śledzie są słone ;-)
Maudie 28 marca 2018
Super śledziki:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • śledzie filety ala matias ze słonej zalewy 5 szt
  • cebula - u mnie czerwona- jest łagodniejsza
  • pieprz- łyżka
  • olej 250 ml, u mnie rzepakowy i kropla oliwy.
Składniki