Śląska sałatka warstwowa

Śląska sałatka warstwowa
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Przedstawiam dziś przepis na pyszną sałatkę warstwową, która w mojej rodzinie znana jest pod nazwą "śląska". Jest to sałatka zupełnie bez przypraw, cały smak pochodzi od składników ułożonych w warstwy i przykrytych majonezem. Nadaje się w sam raz na imprezy. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 1 słoik selera konserwowego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3-4 jabłka
  • 1 puszka ananasów
  • 1 puszka kukurydzy
  • kilka plastrów szynki
  • 1 por
  • 1 duży słoik majonezu

Przygotowanie

  1. Na dno szklanej miski przekładamy odsączony seler. Smarujemy to majonezem. Na to kładziemy pokrojone w kosteczkę jajka, smarujemy majonezem. Na to kładziemy pokrojone w kosteczkę jabłka.
    Warstwa majonezu.
    Ananasy pokrojone w kosteczkę.
    Warstwa majonezu.
    Kukurydza.
    Warstwa majonezu.
    Szynka pokrojona w kwadraciki.
    Ostatnia warstwa majonezu.
    Na wierzch kładziemy plasterki pora.
    Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia jest już gotowa i przepyszna.
    Serdecznie polecam :-)

Komentarze do przepisu (4)

SlodkoSlodka83 16 marca
Dla mnie super :-)
Kawa-z-mlekiem 16 marca
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :-)
pelen_brzuszek 4 dni temu
pięknie i smacznie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3-4 jabłka
  • 1 puszka ananasów
  • 1 puszka kukurydzy
  • kilka plastrów szynki
  • 1 por
  • 1 duży słoik majonezu
Składniki