skoleboller – norweskie drożdżówki z budyniem

skoleboller – norweskie drożdżówki z budyniem
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
skoleboller – przepyszne i mięciutkie norweskie bułeczki drożdżowe z domowym budyniem. Domowy budyń można zastąpić sklepowym; ale polecam jednak zrobić z tego przepisu bo jest pyszny. Z przepisu wychodzi ok 14 bułek.

Składniki

  • ciasto: 325 ml mleka 3,2%
  • 1 jajko
  • 30g drożdży
  • 75 g cukru
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 50g masła
  • 1,5 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • pół łyżeczki soli
  • masa budyniowa: 4 żółtka
  • 75 g cukru
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • lukier: 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • wiórki kokosowe, do oprószenia

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski. robimy dołek wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i zalewamy pół szkl ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.

  2. W tym czasie do garnka przekładamy masło, roztapiamy; dolewamy resztę mleka i cukier podgrzewamy razem przez chwilę. Całość wlewamy do mąki z drożdżami i dodajemy sól oraz kardamon, roztrzepane jajko.Wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne; na początku będzie dość rzadkie, ale z czasem wszystko ładnie powinno się wyrobić. W razie potrzeby można dosypać 2-3 łyżki mąki – nie więcej. Wyrobione ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (na około godzinę).

  3. W międzyczasie przygotowujemy budyń: w niewielkim naczyniu ucieramy żółtka z cukrem do białości. Dodajemy 100 ml mleka oraz mąkę i mieszamy do połączenia. Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia. Gdy się zagotuje, wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę. Gotujemy, cały czas mieszając do zgęstnienia

  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 14 kawałków. Formujemy okrągłe bułeczki, układamy je w pewnych odległościach na dwóch wyłożonych papierem blaszkach do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ścierką i ponownie odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.

  5. Po około 30 minutach, gdy bułeczki zwiększą swą objętość, na stolnicę wysypujemy niewielką ilość mąki. W mące zanurzamy dno szklanki i za jego pomocą robimy w każdej bułeczce wgłębienie – dociskamy dość mocno. Przygotowane wgłębienie wypełniamy budyniem. Bułeczki pieczemy do lekkiego zrumienienia przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.

  6. Do naczynia wsypujemy cukier. Dodajemy gorącą wodę i za pomocą drewnianej pałki rozcieramy całość na lukier. Lukrem dekorujemy bułeczki. Od razu posypujemy wiórkami kokosowymi.

Komentarze do przepisu (8)

catha 01 lutego
Wow! Wyglądają cudnie, więc smakować muszą jeszcze lepiej. Zachwyciły mnie!
kasia882 01 lutego
pięknie wyglądają :)
Nevermore 01 lutego
Takie ciacha z budyniem są super :) Wyglądają przepysznie i chętnie skubnął bym ze dwie takie do cappuccino ;)... Czytaj całość »
Takie ciacha z budyniem są super :) Wyglądają przepysznie i chętnie skubnął bym ze dwie takie do cappuccino ;) Mniam, pycha :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ciasto: 325 ml mleka 3,2%
  • 1 jajko
  • 30g drożdży
  • 75 g cukru
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 50g masła
  • 1,5 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • pół łyżeczki soli
  • masa budyniowa: 4 żółtka
  • 75 g cukru
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • lukier: 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • wiórki kokosowe, do oprószenia
Składniki