Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka moja wariacja sernika z ciastem szpinakowym.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 94
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 94
Składniki
Spód: Blachę o wymiarach 25/35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy herbatniki oraz smarujemy powidłem. Odkładamy na bok. Ser: Piekarnik nagrzewamy na 150 st. C ustawienie termoobieg lub 170 st. C góra dół. Całe jajka ubijamy razem z cukrem na białą puszystą masę. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, przesiane budynie i chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy nasz ser oraz ostudzone masło. Miksujemy tylko do połączenia składników. Wylewamy na herbatniki i pieczemy ok. 0,5 godziny tak żeby sernik nam się ściął. Ciasto szpinakowe: Szpinak rozmrażamy, umieszczamy na sicie i dobrze odciskamy. Miksujemy blenderem ( następnym razem zmiksuję z olejem, będzie łatwiej) Całe jajka ucieramy z cukrem na białą masę, powoli wlewamy olej, oraz dodajemy szpinak. Delikatnie miksujemy. Mąkę, budyń, proszek i sodę przesiewamy. Dzieląc na 3 porcje dodajemy do ciasta i za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy. Podpieczony sernik wyciągamy z piekarnika i wykładamy nasze zielone ciasto. Wygładzamy i pieczemy kolejne 30 minut ja tym razem ustawiłam piekarnik na grzanie góra dół 170-180 st.C. Po tym czasie sprawdzamy ciasto patyczkiem. Zostawiamy do wystygnięcia. Następnie wyciągamy z blachy na deseczkę, żeby zielone ciasto było na spodzie. Lekko ścinamy boki ciasta i kruszymy, będzie do dekoracji.
Krem jogurtowy: Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, można podgrzać w mikrofali. Odstawiamy na bok lub studzimy wkładając do zimnej wody. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, dolewamy zimną galaretkę i chwilkę miksujemy. Odkładamy na chwilę i gdy widzimy że tężeje wylewamy na wierzch ciasta i wyrównujemy. Posypujemy pokruszonym ciastem. Ciasto wkładamy na parę godzin do lodówki ale najlepsze jest na drugi lub nawet trzeci dzień. Smacznego :)