Sernik mocno krówkowy

Sernik mocno krówkowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Sernik na spodzie z ciastem kruchym i kruszonką. Sernik z Kajmakiem i cukierkami Krówkami. Sernik wyszedł bardzo pyszny.

Składniki

  • CIASTO na blaszkę 30x40:
  • -300 g.masła -150 g. cukru -5 jajek
  • -500 g. mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA:
  • -2 kg. twarogu z wiaderka -200 g. cukru
  • -5 jajek -400 g. masy kajmakowej
  • -2 duże budynie krówkowe (na 3/4 l) -300 ml.śmietanki 30 %
  • POLEWA KRÓWKOWA:
  • -ok.10 cukierków Krówek -50 g. masła -2 łyżki śmietanki 30 %

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować jajka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować , odłożyć mniejszą połowę ciasta na posypkę. Tą większą część rozsmarować na blaszkę 30x40. Blaszkę powinna być wyłożona papierem do pieczenia,oraz mieć wszystkie boki.

  2. masa serowa-Jajka zmiksować z cukrem. Dodać ser, kajmak i zmiksować. Budynie rozmieszać ze śmietanką i wlać do masy. Ponownie zmiksować. Wylać masę na surowe ciasto.

  3. Porozkładać pozostawione ciasto, za pomocą dwóch łyżeczek.

  4. Piec ok.70 min. w 175*C. Pod koniec można przykryć papierem jak za mocno brązowieje.

  5. polewa-Cukierki rozkruszyć i stopić nad parą wraz z masłem i śmietanką. Ostudzić do letniego i polać zimny sernik w esy-floresy.

Komentarze do przepisu (18)

slodkisentyment 15 maja
Ależ musi być pyszny, palce lizać:)
fafiatko 15 maja
Nazwa bardzo adekwatna do smaku!
pelen_brzuszek 15 maja
z pewnością przepyszny :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO na blaszkę 30x40:
  • -300 g.masła -150 g. cukru -5 jajek
  • -500 g. mąki -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA:
  • -2 kg. twarogu z wiaderka -200 g. cukru
  • -5 jajek -400 g. masy kajmakowej
  • -2 duże budynie krówkowe (na 3/4 l) -300 ml.śmietanki 30 %
  • POLEWA KRÓWKOWA:
  • -ok.10 cukierków Krówek -50 g. masła -2 łyżki śmietanki 30 %
Składniki