Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 26-03-2017
Prosty w wykonaniu sernik z mascarpone oraz białą czekoladą, dodatkami bananów oraz pianką z deserowej czekolady. Bez pieczenia !!!
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 109
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 109
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Masło roztopić i wystudzić. Następnie do blendera wrzucić herbatniki i zmiksować na piasek. Do miseczki wrzucić herbatniki dodać wystudzone masło i całość wymieszać do momentu aż otrzymamy konsystencje "mokrego piasku". Na spód blaszki o wymiarach 24 cm bądź tortownicy wysypujemy masę herbatnikowi i mocno dociskamy. Wkładamy do lodówki na 40 min.
Banany kroimy w plasterki przekładamy do miseczki i wyciskamy cytrynę całość delikatnie mieszamy aby każdy plasterek był otoczony sokiem. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej - czekamy aż wystygnie. Do szklanki wsypujemy żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i wstawiamy na 15 sekund do mikrofali. Czekamy aż żelatyna przestygnie. Miksujemy serek mascarpone stopniowo dodając białą czekoladę. Następnie trochę masy dodajemy do żelatyny całość dokładnie mieszamy i wlewamy do masy z serka. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na dno z herbatników układamy połowę pokrojonych bananów a następnie wylewamy masę z serka mascarpone i wstawiamy do lodówki na 30 min do stężenia masy.
Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodajemy wodę oraz jajko. Odstawiamy do przestygnięcia. Z żelatyną postępujemy tak samo jak za pierwszym razem i również odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Następnie czekoladę. Do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki masy - mieszamy a następnie całość przelewamy do masy czekoladowej i krótko miksujemy do połączenia składników.
Na masę z mascarpone przekładamy pozostałe banany i wylewamy masę czekoladową. Wkładamy do lodówki na ok 40 min do stężenia. Całość posypujemy płatkami czekolady.