Sernik krówkowy

Sernik krówkowy
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kitka80
Uwielbiam serniki. Oto kolejny przepis na pyszny sernik.

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • 125 g margaryny
  • 60 g cukru
  • 10 g kakao
  • 190 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 750 g twarogu z wiaderka
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu-waniliowy,śmietankowy lub biszkoptowy
  • 250 ml mleka
  • około 500 g cukierków krówek

Przygotowanie

  1. Ze składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godz.Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również bok tortownicy. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

  2. Krówki posiekać na małe kawałki, przełożyć do garnka i zalać mlekiem. Garnek z krówkami i mlekiem postawić na ogniu. Całość podgrzewać, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukierków i ostudzić.Ser utrzeć z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Następnie dodać budyń i na końcu, dalej miksując na średnich obrotach, wlewać cienkim strumieniem mleko krówkowe.

  3. Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C.Sernik studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić do lodówki na kilka godz. lub na noc.
    Sernik można posypać kakao.

Komentarze do przepisu (8)

Pyszny serniczek :-)
Maudie 07 kwietnia
Pyszny i piekny sernik :)
pelen_brzuszek 09 kwietnia
sernik zawsze i wszędzie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Kruche ciasto:
  • 125 g margaryny
  • 60 g cukru
  • 10 g kakao
  • 190 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 750 g twarogu z wiaderka
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu-waniliowy,śmietankowy lub biszkoptowy
  • 250 ml mleka
  • około 500 g cukierków krówek
Składniki