Sernik kokosowy na czekoladowym spodzie :) z jagodową polewą

Sernik kokosowy na czekoladowym spodzie :) z jagodową polewą
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Agacool8
Sernik, serniczek :) taki, który marzył mi się od dawna by go zrobić! Moje skryte marzenie :) Puszysty i przepyszny z lekkim kokosowym smakiem. Bajka! Całość z lekkim kwaskowym smakiem polewy jagodowej. Och! Kochani jest to zdecydowanie sernik grzechu warty!

Składniki

  • spód czekoladowy
  • 70 g masła;
  • 70 g czekolady gorzkiej (u mnie z kawą);
  • 1 jajko;
  • 1/4 szklanki cukru;
  • 30 g mąki pszennej;
  • 15 g mąki krupczatki;
  • masa serowa
  • 1 kg sera białego (u mnie gotowy, kubełkowy);
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej;
  • 1 cukier wanilinowy;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 5 jajek;
  • 400 ml mleka kokosowego (przed otwarciem wytrzepać);
  • przyprawa do serników;

Przygotowanie

  1. Spód czekoladowy:
    Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (bez termoobiegu, góra-dół) i przygotowujemy formę o średnicy 25 cm. Dno wykładamy papierem, zapinamy obręcz tak by papier pozostał na zewnątrz. Odcinamy nadmiar papieru. Boki tortownicy smarujemy dość mocno masłem.
    Czekoladę i masło roztapiamy w rondlu na małym ogniu, ciągle mieszając. Studzimy. W osobnej misce ucieramy jajko z cukrem. Powoli dodajemy masę czekoladową, mąkę i miksujemy aż wszystko się ładnie połączy. Ciasto wykładamy na spodzie tortownicy i pieczemy ok. 9 min.
    Koniecznie studzimy ok.10 min. przed wyłożeniem masy.

  2. Masa serowa:
    (składniki na serniki winny być ogrzane do temperatury pokojowej)
    Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni ( bez termoobiegu, góra-dół ).
    Do misy wkładamy ser, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, przyprawę do sernika i miksujemy do połączenia składników.
    Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy. Białka ubijamy na sztywno. Do masy serowej dodajemy żółtka i powoli mleko kokosowe - miksujemy. na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i już nie mikserem! Powoli mieszamy ręcznie.

    Masę delikatnie wykładamy na upieczony i wystudzony spód czekoladowy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.
    Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze ok. 60-70 minut. Tak naprawdę, podobnie jak w przypadku innych wypieków i ten musicie obserwować aż środek sernika również będzie ścięty.
    Po upieczeniu, studzimy stopniowo w piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu, zdejmujemy obręcz i bez przykrycia wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
    Sernik na drugi dzień dopiero całkowicie zastyga i jest gotowy na polewę :)

  3. olewa:
    dżem jagodowy przekładamy do rondelka i zagotowujemy ciągle mieszając. Przecedzamy pestki na sitku lub przez gazę. Jeszcze ciepłą polewą, polewamy sernik i pozostawiamy do zastygnięcia.
    Podajemy z lodami, owocami lub solo.

Składniki
  • spód czekoladowy
  • 70 g masła;
  • 70 g czekolady gorzkiej (u mnie z kawą);
  • 1 jajko;
  • 1/4 szklanki cukru;
  • 30 g mąki pszennej;
  • 15 g mąki krupczatki;
  • masa serowa
  • 1 kg sera białego (u mnie gotowy, kubełkowy);
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej;
  • 1 cukier wanilinowy;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 5 jajek;
  • 400 ml mleka kokosowego (przed otwarciem wytrzepać);
  • przyprawa do serników;
Składniki