schab po bałkańsku

schab po bałkańsku
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pomysł na obiad jednogarnkowy. Schab duszony z papryką, ogórkami i pieczarkami

Składniki

  • 0,5 kg schabu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • Kilka sztuk pieczarek
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka oraz ostra, czosnek.

Przygotowanie

  1. Schab kroimy w paseczki, doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz czosnkiem. Odstawiamy na ok 30 min. Cebulę, pieczarki, ogórki oraz papryki kroimy w paseczki. Mięso krótko smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Usmażony schab zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę, po chwili dodajemy pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. 

  2. Wszystko razem smażymy przez chwilę a następnie dodajemy pomidory z puszki. Całość mieszamy i dodajemy pokrojone ogórki. Ja dodałam jeszcze mrożony groszek. Wszystko dusimy pod przykryciem przez około 15 minut.Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas z ryżem. Smacznego!

Komentarze do przepisu (5)

JoAnkaW 18 maja
Uwielbiam takie proste i dobre dania.
Nevermore 18 maja
Super, szybkie do zrobienia i pyszne jedzonko :) U nas dla odmiany gryczana rządzi ;)
slodkisentyment 18 maja
To będzie pyszne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 0,5 kg schabu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • Kilka sztuk pieczarek
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka oraz ostra, czosnek.
Składniki