Salt & vinegar chips - chipsy o smaku soli i octu

Salt  vinegar chips - chipsy o smaku soli i octu
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: FoodSafari
Chipsy o lekko kwaśnym i słonym smaku to moja propozycja, gdy przychodzi ochota na coś do pochrupania.

Składniki

  • ziemniaki olej rzepakowy do smażenia sól morska pieprz czarny lub kolorowy
  • szklanka octu 10% na pół szklanki zimnej wody

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy. Ziemniaki kroimy za pomocą karbowanego noża lub za pomocą specjalnej tarki. Aby powstał ażurowy wzór należy obracać ziemniaka po każdym cięciu o 90 stopni.

    Plastry przekładamy do miski z zimną wodą, kilka razy je płuczemy by pozbyć się skrobi. Następnie ziemniaki zalewamy wodą z octem i moczymy 10-15 minut, czym dłużej będziemy moczyć tym smak octu będzie intensywniejszy.
    Plasterki układamy na papierowym ręczniku i dokładnie odsączamy.

    Odsączone plasterki smażymy około minuty na rozgrzanym oleju rzepakowym. Po usmażeniu ponownie odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Składniki
  • ziemniaki olej rzepakowy do smażenia sól morska pieprz czarny lub kolorowy
  • szklanka octu 10% na pół szklanki zimnej wody
Składniki