Salsa ostra

Salsa ostra
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: drNowak
Super smaczny dip do mięs i sera. Przygotowuję go na bazie papryczek chilli wcześniej marynowanych (zapraszam do mojego przepisu: Marynowana papryczka chilli Cayenne). Dodaję cebulkę, koncentrat pomidorowy, ketchup. W czasie obróbki papryczek warto założyć jednorazowe rękawiczki, gdyż zawarta w nich kapsaicyna powoduje, że będą piekły ręce.

Składniki

  • Papryczki chilli (ok. 6 szt.)
  • Cebula ( 1szt.)
  • Koncentrat pomidorowy (2-3 łyżeczki)
  • Ketchup łagodny (2-3 łyżeczki)

Przygotowanie

  1. 1. Papryczki wyjmuję z marynaty. Rozcinam je i wyjmuję pestki. Jeśli dip ma być super ostry można zostawić trochę pestek w sosie.

  2. 2. Ściągam nożem miąższ z skórki. Miąższ papryczki marynowanej łatwo odchodzi od skórki.

  3. 3. W miseczce wkładam miąższ papryczek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę.

  4. 4. Dodaję koncentrat i ketchup. Mieszam i odstawiam na noc do lodówki (do przegryzienia).

Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 07 kwietnia
świetny dodatek :)
Składniki
  • Papryczki chilli (ok. 6 szt.)
  • Cebula ( 1szt.)
  • Koncentrat pomidorowy (2-3 łyżeczki)
  • Ketchup łagodny (2-3 łyżeczki)
Składniki