Sałatka z poziomkami ( dobra na upalne dni )

Sałatka z poziomkami ( dobra na upalne dni )
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Poziomki są niskokaloryczne. 100 g dostarcza ok. 40 kc a jedzone w gorące dni ochładzają nas.

Składniki

  • poziomki 50-60 g
  • rukola 60-70 g
  • orzechy włoskie 8-10sztuk
  • pestki słonecznika 1 garść
  • wątróbka drobiowa 500-600 g ( sól i pieprz )
  • Sos: truskawki 150 g
  • sos z limonką, kolendrą i chili 2 łyżki
  • krem z octem balsamicznym 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Sos.
    Opłukane truskawki blendujemy z sosem i kremem balsamicznym.
    Orzechy i pestki prażymy na suchej patelni.
    Rukolę i poziomki przepłukać i osączyć.
    Wątróbkę oczyszczamy, osuszamy i smażymy z obu stron na 1 łyżce oleju. Po usmażeniu posypujemy solą i pieprzem.
    Na talerz wykładamy lekko porwaną rukolę i kawałki wątróbki.

  2. Całość posypujemy orzechami, pestkami słonecznika, poziomkami i polewamy sosem.
    Pycha.

Komentarze do przepisu (8)

SlodkoSlodka83 07 czerwca
Super smaczna :-)
slodkisentyment 08 czerwca
Świetna i te poziomki. Suuuuuppper :)
konhambos 08 czerwca
Pyszna!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • poziomki 50-60 g
  • rukola 60-70 g
  • orzechy włoskie 8-10sztuk
  • pestki słonecznika 1 garść
  • wątróbka drobiowa 500-600 g ( sól i pieprz )
  • Sos: truskawki 150 g
  • sos z limonką, kolendrą i chili 2 łyżki
  • krem z octem balsamicznym 2 łyżki
Składniki