Sałatka z pomidorów i mozarelli z cukinią

Sałatka z pomidorów i mozarelli z cukinią
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Słodkie, letnie pomidory, mozzarella buffala i cukinia wraz z kwiatami, to kwintesencja letnich smaków.

Składniki

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cukinia pokrojona w plasterki 6-8 kwiatów cukinii bez środków (jeśli nie mamy, to pomijamy)
  • po dużej garści pomidorków koktajlowych różnych odmian na każdą porcję
  • 1 opakowanie małych kulek mozzarelli buffala (z bawolego mleka)
  • 8 kawałków suszonych pomidorów
  • garść liści bazylii (różne gatunki)
  • sól morska w płatkach
  • pieprz
  • oliwa z oliwek do polania

Przygotowanie

  1. Podgrzej 1 łyżkę oliwy, podsmaż na niej plastry cukinii, powinny być lekko chrupiące, pod koniec dodaj na chwilę kwiaty cukinii, odłóż na ręcznik papierowy do ostygnięcia.

  2. Pomidorki przekrój na połówki, wymieszaj z kulkami mozzarelli i suszonymi pomidorami, dodaj kawałki cukinii.

  3. Sałatkę rozłóż na talerze, na wierzchu ułóż kwiaty cukinii i liście bazylii. Posyp solą i pieprzem i polej oliwą.

Składniki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cukinia pokrojona w plasterki 6-8 kwiatów cukinii bez środków (jeśli nie mamy, to pomijamy)
  • po dużej garści pomidorków koktajlowych różnych odmian na każdą porcję
  • 1 opakowanie małych kulek mozzarelli buffala (z bawolego mleka)
  • 8 kawałków suszonych pomidorów
  • garść liści bazylii (różne gatunki)
  • sól morska w płatkach
  • pieprz
  • oliwa z oliwek do polania
Składniki