Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam Was na zdrową i pożywną sałatkę z dzikim łososiem, pieczonym ze świeżą bazylią oraz dodatkiem bałkańskiej pasty ajvar. Sałatka jest lekka, szybka i prosta w przygotowaniu, dostarcza dobrej energii oraz świetnie smakuje. Gorąco polecam! :)
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
Oczyszczony filet z dzikiego łososia kroimy na mniejsze kawałki, które skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy z obu stron solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Wierzch każdej ryby posypujemy posiekanymi listkami bazylii i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut.
Następnie przygotowujemy dressing. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny oraz musztardę i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, rwiemy liście sałaty i polewamy warzywa dressingiem. Na wierzch układamy upieczone kawałki ryby i podajemy je z ajvarem oraz plastrami cytryny. Całość posypujemy ziarnami słonecznika i świeżymi listkami bazylii.
Prosta paprykowa wersja (świeża papryka + ajvar) jest bardzo smaczna, ale dla urozmaicenia do naszej sałatki możemy dodać także czerwoną cebulkę oraz pomidorki koktajlowe.
Życzę smacznego! :)