Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-03-2016
Niezwykle aromatyczna, lekka i nieziemsko smaczna ;)
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 96
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1780
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 54
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1595
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 96
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1780
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 54
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1595
Składniki
Pomidory pokroić na plasterki o grubości około 5 mm. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko posolić, namoczyć palce w oliwie i każdy plasterek pomidora posmarować. Piec około 50 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Po upieczeniu powinny być miękkie ale dość zwarte. Kiedy pomidory się pieką, pokroić szczypiorek, pomidory, uprażyć migdały i przygotować sos winegret. Do miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy 1 łyżkę musztardy Dijon, sok z cytryny i posiekany drobno czosnek. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do miski wkładamy sałatę, szczypiorek, bazylię, pokrojone pomidory i mozzarellę. Sałatę łączę z sosem winegret, dokładnie mieszam i dodaję upieczone pomidory. Na koniec posypuję kaparami i prażonymi migdałami. Upieczone pomidory można przechowywać kilka dni w słoiku, z tym, że należy je zalać kilkoma łyżkami oliwy z oliwek.