Sałatka z owocami nasturcji

Sałatka z owocami nasturcji
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Nasturcja to piękny kwiat i bardzo smaczny. Ma jadalne zarówno kwiaty, liście jak i owoce. Wiekszość przyrządza je jako kapary, ale ja cenię sobie ich naturalny smak. Zawierają w sobie nutę chrzanu i orzechów. Po ugotowaniu zachowują swoją chrupkość. Są idealnym dodatkiem do sałatek co też właśnie wykorzystałam.

Składniki

Przygotowanie

  1. W garnku zagotowujemy szklankę wody z łyżeczką soli i wrzucamy opłukane owoce nasturcji, gotujemy 10 minut, odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia.

  2. Sałatę dokładnie płuczemy, palcami dzielimy na małe kawałki, układamy na środku talerza. Na sałacie układamy kawałki łososia, dookoła pokrojone drobno pomidorki i ostrą papryczkę, następnie pokruszony w palcach twaróg i owoce nasturcji. Skrapiamy wszystko sokiem z cytryny i olejem. Na łososiu układamy kiełki rzodkiewki.

  3. Można dodać na talerzu kilka kropel kremu balsamicznego. Podajemy z grzankami lub jako samodzielne danie.

Komentarze do przepisu (8)

Docherro 07 sierpnia
Ciekawy pomysł:)
fafiatko 07 sierpnia
Pycha! slyszalam o polskich kaparach i zawsze chcialam wykorzystac!
slodkisentyment 08 sierpnia
Super sprawa. Bardzo ciekawy przepis :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki