Sałatka z łososiem

Sałatka z łososiem
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: BM87
Nie od dziś wiadomo, iż mięso łososia jest bardzo zdrowe i bogate w kwasy Omega. Z tego powodu ryba ta często gości w mojej kuchni. Łososia można podawać na wiele sposobów i łączyć z wieloma składnikami. Tym razem wrzucam prosty przepis na sałatkę z dodatkiem wędzonego łososia, którą możemy podać jako przystawkę albo zaserwować w ramach lekkiej kolacji. Do sałatki polecam sos koperkowy, który świetnie współgra smakowo z rybą.

Składniki

  • sałata lodowa
  • łosoś wędzony 50 g
  • 2 pomidory rzymskie
  • cebula czerwona
  • garstka oliwek
  • kapary, kilka sztuk
  • 1/3 papryki czerwonej i tyle samo żółtej
  • 1/3 awokado (pokrojone w kostkę)
  • ćwiartka cytryny do skropienia sałatki
  • Sos koperkowy:
  • jogurt grecki, 120 g tj. ½ szklanki (musi być gęsty)
  • 1 ½ łyżki musztardy np. Dijon
  • 1 ½ łyżki musztardy np. Dijon
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Pomidory, i awokado kroimy w kostkę, a paprykę oraz cebulę w piórka. Sałatę kroimy w paski lub kostkę. Łososia rozdrabniamy za pomocą widelca. Oliwki możemy dodać w całości, albo pokroić w krążki.

  2. Składniki kładziemy warstwowo na talerzu: najpierw sałata, potem cebula, papryka, kapary i awokado. Na końcu na sałatkowy kopczyk wędruje wędzony łosoś. Obok sałatki układamy cząstki pomidora i cytryny.

  3. Sos: mieszamy dokładnie wszystkie składniki: jogurt, sos z cytryny, koperek, przyprawy. Przed podaniem należy lekko schłodzić.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (4)

irma 04 lutego 2014
Zdrowa, kolorowa, pięknie podana i na pewno bardzo smaczna. Kciuk.
Konto usunięte 04 lutego 2014
Same pyszne składniki, uwielbiam łososia pod każdą postacią :)
Ewaaa 04 lutego 2014
wspaniała Basiu ! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • sałata lodowa
  • łosoś wędzony 50 g
  • 2 pomidory rzymskie
  • cebula czerwona
  • garstka oliwek
  • kapary, kilka sztuk
  • 1/3 papryki czerwonej i tyle samo żółtej
  • 1/3 awokado (pokrojone w kostkę)
  • ćwiartka cytryny do skropienia sałatki
  • Sos koperkowy:
  • jogurt grecki, 120 g tj. ½ szklanki (musi być gęsty)
  • 1 ½ łyżki musztardy np. Dijon
  • 1 ½ łyżki musztardy np. Dijon
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz
Składniki