Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka na zimę z cukinii, papryki. Z dodatkiem cebuli, czosnku , imbiru i...curry.
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 175
Polecam.
Odsłon: 850
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 137
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9258
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 175
Polecam.
Odsłon: 850
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 137
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9258
Składniki
Cukinię pokroić w talarki ( większą w półplasterki lub nawet ćwierćplasterki). Ważne aby cukinia była młoda i nie miała pestek. Cukinii nie obieramy. Paprykę oczyszczamy z pestek , kroimy na pół a potem na 3 części, Każdą część kroimy w paski. Cebulę kroimy w ćwierćtalarki . Czosnek, imbir i papryczkę kroimy bardzo drobno. Warzywa wkładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki soli. Dokładnie mieszamy , przykrywamy i odstawiamy na noc.
Następnego dnia przygotowujemy zalewę: Do małego garnka wlewamy 1 szklankę octu jabłkowego. Dodajemy 3 łyżeczki soli i 3 łyżki cukru. Dodajemy wszystkie przyprawy i zagotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia. Warzywa odciskamy na sicie a sok wylewamy. Zalewę podgrzewamy i przez sito wlewamy do warzyw. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy na kilka godzin.
Warzywa odcedzamy . Soku nie wylewamy!!! Przekładamy warzywa do wyparzonych słoiczków. Lekko ugniatamy. Na wierzch kładziemy kwiatostan i małą gałązkę kopru. Dolewamy soku. A na koniec wlewamy 1-2 łyżki oleju. Pasteryzujemy 15 minut od zagotowania. Uwaga!!! Można taką sałatkę podać na bieżąco bez pasteryzowania. Mój mąż stwierdził, ze jest pyszna.