Sałatka z ciecierzycy, pomidorków, gruszki i sera feta

Przepis dnia 2016-11-12
Sałatka z ciecierzycy, pomidorków, gruszki i sera feta
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Kolorowa sałatka świetnie sprawdza się w pochmurny i szary jesienny dzień. Szybko się ją przygotowuje, a jeszcze szybciej zjada. Smakuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom ze względu na smak, kolor i soczystość.

Składniki

Przygotowanie

  1. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na cienkie 2 cm długości paseczki. Wymieszać z solą i odstawić na około 5 minut.

  2. Pomidorki umyć i po przekrajać na pół.

  3. Ciecierzycę wyłożyć na sitko i odsączyć z płynu.

  4. Gruszkę najlepiej obrać i pokroić w 1 cm słupki o długości około 2 cm, skropić sokiem z cytryny.

  5. Ser feta pokroić w małe słupki (plasterki) lub rozgnieść drobno palcami.

  6. Pokrojone składniki wymieszać z oliwą i czosnkiem niedźwiedzim.
    Tuż przed podaniem wierzch sałatki posypać listkami bazylii

Składniki
Składniki