Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta i efektowna sałatka z buraczków.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 150
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 150
Składniki
Buraki można upiec lub ugotować w skórce. Po przestudzeniu obrać. Czas podany przeze mnie dotyczy wersji dla zapracowanych ;) czyli korzystających z gotowych buraczków w próżniowych opakowaniach, dostępnych w każdej sieciówce. Buraki kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzu.
Przygotowujemy sos. Do blendera wlewamy oliwę , ocet balsamiczny i wrzucamy czosnek. Czosnek nie może zdominować sałatki, więc wystarczy pół ząbka. Jeżeli chodzi o proporcje oliwy do octu to 4:1. Wystarczy kilka sekund na wysokich obrotach i sos gotowy. Dorzucamy do blendera garść rukoli i miksujemy . Przy czym , nie miksujemy rukoli na miazgę, listki mają być poszatkowane ale widoczne.
na suchej patelni prażymy pestki dyni.
Buraki solimy, polewamy vinegretem z rukolą, posypujemy pestkami dyni i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Cieszy oko i podniebienie :)