Sałatka oliwkowa z pomidorami i serem feta

Sałatka oliwkowa z pomidorami i serem feta
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: rosse
Pyszna,lekka i aromatyczna sałatka,zrobiłam pierwszy raz i zostanie w moim menu na stałe.Dla osób,które nie przepadają za oliwkami,zapewniam,że w tej kompozycji smaków naprawdę pysznie smakują,sama byłam zaskoczona:)

Składniki

  • oliwki czarne, 120g
  • oliwki zielone, 120g
  • ser feta, 1 opakowanie
  • pomidorki cherry, 200g
  • świeża bazylia, 1/2 pęczka
  • sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
  • czerwona cebula, 1 sztuka
  • olej roślinny lub z pestek winogron,6 łyżek
  • woda, 3 łyżki
  • oregano,1 szczypta
  • sok z 1 cytryny
  • do podania grzanki z bagietki

Przygotowanie

  1. Oliwki przekroić na pół, podobnie pomidorki cherry.Cebulę pokroić w piórka.

  2. W miseczce wymieszać sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z olejem,wodą,sokiem z cytryny i porwanymi listkami bazylii.

  3. Do miski wrzucić pokrojone składniki,zalać sosem,delikatnie wymieszać.Ser feta pokroić w kostkę lub pokruszyć i położyć na wierzchu sałatki.Całość posypać suszonym oregano i udekorować listkami bazylii.Można podać z grzanką z bagietki.

Komentarze do przepisu (7)

Ewaaa 05 października 2013
ja nie przepadam za oliwkami, ale Twoją to na pewno zrobię :))
Maudie 05 października 2013
Taki zestaw biorę w ciemno:)
Konto usunięte 05 października 2013
Wszystko co z fetą musi być pyszne
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • oliwki czarne, 120g
  • oliwki zielone, 120g
  • ser feta, 1 opakowanie
  • pomidorki cherry, 200g
  • świeża bazylia, 1/2 pęczka
  • sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
  • czerwona cebula, 1 sztuka
  • olej roślinny lub z pestek winogron,6 łyżek
  • woda, 3 łyżki
  • oregano,1 szczypta
  • sok z 1 cytryny
  • do podania grzanki z bagietki
Składniki