Sałata gotowana w mleku

Sałata gotowana w mleku
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Przepis pochodzi z poradnika kucharskiego wydanego w 1930 roku. Sałatę podajemy jako dodatek do dania głównego. Można użyć sałaty masłowej lub lodowej.

Składniki

  • 1-2 główki sałaty (masłowej lub lodowej)
  • litr mleka
  • 3 g masła
  • bułka tarta
  • sól

Przygotowanie

  1. Sałatę dzielimy na liście ,płuczemy i sparzamy we wrzątku ,wkładamy do rondla ,dodajemy odrobinę soli i zalewamy mlekiem. Gdy mleko zagotuje się ,chwilę przetrzymujemy ją (2 min) ciągle mieszając. Następnie wyjmujemy ,osączamy i podajemy z bułką tartą przyrumienioną na maśle.

Komentarze do przepisu (6)

luna76 14 lipca 2014
Przyznaję się , w takiej formie nie jadłam i nie robiłam jeszcze sałaty :) Przepis na pewno wykorzystam :)
Futka 14 lipca 2014
Bardzo pomysłowe wykorzystanie sałaty. Podoba mi się :)
gogusia 14 lipca 2014
bardzo oryginalne :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1-2 główki sałaty (masłowej lub lodowej)
  • litr mleka
  • 3 g masła
  • bułka tarta
  • sól
Składniki