Sajgonki.

Sajgonki.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: danutast1
Długo nie mogłam się zdecydować na zrobienie sajgonek, aż w końcu je zrobiłam. Wyszły pyszne i smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki

  • 300 g mięsa z szynki wieprzowej ( ugotowanej w lekko osolonej wodzie i zmielonej )
  • 1 mała cebula
  • 1 średnia marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g grzybów Mun
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 op. papieru ryżowego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Grzyby zalać wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem 15 min., następnie gotować ok. 10 min. Wystudzić i drobno pokroić.

  2. Makaron zalać wrząca wodą i pozostawić pod przykryciem 15 min. Odcedzić na sicie i pokroić.

  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć cebulę, czosnek i marchew startą na dużych oczkach.

  4. Dodać grzyby i jeszcze chwilę poddusić.

  5. Dodać mięso, makaron, imbir, sos sojowy. Doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie połączyć.

  6. Do miski wlać ciepłą wodę i moczyć pojedyncze płaty makaronu ryżowego. Wyciągnąć na płaski talerz, nałożyć farsz i zwijać jak krokiety.

  7. Do głębokiego rondla wlać olej i dobrze rozgrzać. Sajgonki kłaść na wrzący olej i smażyć na złoto . Wyciągnąć na ręcznik papierowy. Podawać bezpośrednio po usmażeniu z surówką lub jeść na zimno. Oba sposoby są smaczne. Polecam i życzę smacznego :)

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 10 lutego
Pyszne i chrupiące:)
pelen_brzuszek 10 lutego
jeszcze nigdy nie próbowałam :)
Składniki
  • 300 g mięsa z szynki wieprzowej ( ugotowanej w lekko osolonej wodzie i zmielonej )
  • 1 mała cebula
  • 1 średnia marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g grzybów Mun
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 op. papieru ryżowego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Składniki