Ryż zapiekany z tuńczykiem

Ryż zapiekany z tuńczykiem
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Prosta zapiekanka z ryżu, tuńczyka i jajek. Świetnie smakuje podawana z klasyczną sałatką z pomidorów i cebuli.

Składniki

  • Ryż paraboliczny 4 woreczki
  • Tuńczyk w oleju 2 puszki
  • Jajko kurze 4 szt.
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie.

  2. Ryż wymieszać z tuńczykiem i jajkami, doprawić solą i pieprzem.

  3. Tak przygotowany ryż przełożyć do żaroodpornego naczynia. Naczynie nie wymaga natłuszczania, ponieważ ilość oleju którym był zalany tuńczyk w zupełności wystarcza.

  4. Ryż zapiekać przez około 80 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Naczynie można przykryć w trakcie zapiekania, ale nie jest to konieczne. Bez przykrycia powierzchnia ryżu jest bardziej chrupiąca.

Komentarze do przepisu (4)

kuchmariola63 4 dni temu
Ciekawe danie, musi być smaczne :)
ekspresjawkuchni 4 dni temu
Dziękuję, mój autorski przepis od A do Z :)
fafiatko 3 dni temu
Nieskomplikowane a jakie smaczne!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ryż paraboliczny 4 woreczki
  • Tuńczyk w oleju 2 puszki
  • Jajko kurze 4 szt.
  • Sól
  • Pieprz
Składniki