Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie królowało na stole, gdy byłam dzieckiem. Dzisiaj często przyrządzam go dla mojego męża, który uwielbia ryż z jabłkami tak samo jak makaron z serem :) Sycące, słodkie danie.
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 72
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 77
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 72
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 77
Składniki
W garnku roztapiamy 1 łyżkę masła, wsypujemy ryż i podsmażamy mieszając. Gdy zrobi się szklisty zalewamy go wodą, lekko solimy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min - do wchłonięcia wody. Ryż może być lekko twardy ale sypki. Jaja roztrzepujemy i dodajemy do ugotowanego ryżu, mieszamy. Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tarce lub kroimy w cienkie plasterki, mieszamy z cynamonem i dosładzamy do smaku.
Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym masłem, wykładamy 1/3 ryżu, na to połowę jabłek, 1/3 ryżu, pozostałą połówkę jabłek i 1/3 ryżu. Całość zalewamy śmietanką , dajemy kilka wiórek masła i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - ok. 40-45 min. (ja pierwsze 30 minut piekę pod przykryciem, a kolejne 15 bez przykrycia).