Ryba w warzywach

Ryba w warzywach
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
rybka jest podobna do ryby po grecku jednak trochę się różni :)

Składniki

  • 2 duże filety z miruny (ok. 80 dkg- 1kg)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • sól, przyprawa do ryby
  • mąka + bułka tarta + 2 jajka
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 1/4 szklanki octu
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • kilka kropli maggi
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy
  • 1 duża cebula

Przygotowanie

  1. Rybę posolić i rozmrozić. Filety podzielić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą do ryb. Na talerzu rozbić 2 jajka i je pokłócić. Na drugim talerzu wymieszać mąkę z bułką tartą. Rybę panierować w jajku i mące z bułką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego i smażyć kawałki ryby na złoty kolor z obu stron.

  2. Jarzynę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. W rondelku rozpuścić 2 łyżki masła klarowanego, przyrumienić cebulę dodać jarzyny, liść laurowy, ziele angielskie i dusić ok. 15 minut. Do jarzyn dodać koncentrat pomidorowy, ocet, wodę, cukier i doprawić do smaku solą, maggi, chwilę razem wszystko pogotować.
    W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ryba, jarzyny, ryba i znowu jarzyny tak żeby ostatnią warstwą były jarzyny. Przykryć rybę i odstawić do wystygnięcia żeby się przegryzła. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
    Smacznego

Komentarze do przepisu (10)

Afrulu 23 lutego 2014
Rybka wygląda apetycznie ale czy ocet jest niezbędny?może lepiej zastąpić go sokiem z cytryny?
Konto usunięte 23 lutego 2014
smacznie wygląda,a ponieważ lubię rybki Twój przepis do zrobienia:)
Ewaaa 23 lutego 2014
rewelacyjnie się prezentuje :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 duże filety z miruny (ok. 80 dkg- 1kg)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • sól, przyprawa do ryby
  • mąka + bułka tarta + 2 jajka
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 1/4 szklanki octu
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • kilka kropli maggi
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy
  • 1 duża cebula
Składniki