Rubinowa sałatka śledziowa

Rubinowa sałatka śledziowa
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na smakowitą sałatkę śledziową z dodatkiem długo dojrzewającego sera Rubin o wyraźnej nucie owocowej i maślanym aromacie. Całość dopełnia drobny groszek, szpinakowy makaron oraz dip czosnkowo - bazyliowy, a świeżości dostarcza zielony ogórek. Sałatka świetnie komponuje się z wytrawnym białym winem. Smacznie polecam :)

Składniki

  • 2 płaty śledziowe (użyłam wiejskich)
  • 100 g szpinakowego makaronu świderki
  • 70 g sera Rubin
  • 1 mała puszka drobnego groszku
  • 1 zielony ogórek
  • DIP BAZYLIOWO - CZOSNKOWY:
  • 4 łyżki delikatnego majonezu
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczki bazylii
  • szczypta cukru brzozowego
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy dip bazyliowo - czosnkowy. Majonez łączymy ze śmietaną, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 1,5 łyżeczki bazylii, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem brzozowym. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

  2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i hartujemy pod zimną wodą. Płaty śledziowe odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i kroimy w drobną kostkę. W małą kosteczkę kroimy również ogórka oraz ser Rubin. Groszek odcedzamy z zalewy.

  3. Wszystkie składniki wsypujemy do salaterki, dokładnie mieszamy i podajemy z dipem czosnkowo - bazyliowym. Ten ostatni może posłużyć jako dodatek lub jako składnik łączący wszystkie produkty (wtedy należy całość wymieszać).

  4. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 06 grudnia 2015
Kasiu <3 boska <3
Futka 07 grudnia 2015
Dziękuję :) Zainspirowałeś mnie swoją sałatką :)
Składniki
  • 2 płaty śledziowe (użyłam wiejskich)
  • 100 g szpinakowego makaronu świderki
  • 70 g sera Rubin
  • 1 mała puszka drobnego groszku
  • 1 zielony ogórek
  • DIP BAZYLIOWO - CZOSNKOWY:
  • 4 łyżki delikatnego majonezu
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczki bazylii
  • szczypta cukru brzozowego
  • sól i pieprz
Składniki