Różyczki jabłkowe w cieście francuskim

Różyczki jabłkowe w cieście francuskim
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Pyszne ciasteczka o wyjątkowym kształcie róży, zachwycą wszystkich. Wyglądają bardzo efektywnie i smakują wyśmienicie. Bardzo proste w wykonaniu i bardzo szybko się je robi, a z talerza znikają jeszcze szybciej.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 jabłka
  • sok z 1 cytryny
  • cukier
  • cynamon
  • jajko
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Jabłka kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie półplasterki.

  2. Do 1/2 litra wrzątku dolewamy sok z cytryny. Mieszamy i wkładamy do niego jabłka, aby troszkę zmiękły. Kiedy jabłka zmiękną odcedzamy je i studzimy.

  3. Ciasto kroimy w 1,5 cm plastry. Paski ciasta obsypujemy cukrem i cynamonem. Plasterki jabłek układamy na cieście tak aby lekko na siebie zachodziły, a część ze skórką wystawała około 1.5 cm nad warstwą ciasta.

  4. Plastry ciasta z jabłkiem zwijamy dość luźno.

  5. Powstałe róże smarujemy roztrzepanym jajkiem.

  6. Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w niewielkich odległościach.

  7. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 15 minut.

  8. Ciastka po upieczeniu powinny mieć złoto - brązowy kolor.

  9. Po upieczeniu studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudem.

  10. Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (15)

fafiatko 21 maja 2018
Smaczne i swietnie podane!
Maudie 21 maja 2018
Śliczne,pyszne,apetyczne :))))))))))))
kucharka-amatorka 22 maja 2018
Niesamowite! Gratuluję pomysłu.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 jabłka
  • sok z 1 cytryny
  • cukier
  • cynamon
  • jajko
  • cukier puder
Składniki