Różowe kluski

Różowe kluski
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
tanie
avatar Autor: Caorlotta
Gnocchi , kopytka, jak zwał tak zwał :) Pyszne, lekkie ziemniaczane kluseczki, doskonałe jako dodatek do mięs, jako samodzielne danie z masłem i szałwią, albo z niezliczoną ilością wersji sosu pesto.

Składniki

  • ziemniaki 50-60 dag
  • buraki 2 małe, lub 1 większy
  • mąka pszenna ok 150 g
  • 1 jajko
  • sól
  • masło 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • szałwia świeża, kilka listków

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i buraki gotujemy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, buraka dokładnie blendujemy, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

  2. Dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko i dodajemy po odrobinie mąki wyrabiając ciasto. Ilość mąki zależy od masy, nie może być zbyt dużo, bo kluski będą twarde. Dodajemy mąkę aż do uzyskania konsystencji umożliwiającej uformowanie wałeczków. Kroimy wałki nożem na 1-1,5 cm kluski i wrzucamy do gotującej się osolonej wody (do wody można dodać łyżeczkę oleju).
    Po wypłynięciu wyciągamy kluski łyżką cedzakową na półmisek.

  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy liście szałwii, smażymy bardzo krótko, tylko do zwiędnięcia liści.
    Polewamy kluski.

Komentarze do przepisu (3)

slodkisentyment 05 lutego
Ślicznie się prezentują :)
CookWithMe 06 lutego
Muszę takie zrobić :)
pelen_brzuszek 06 lutego
jaka fajna odmiana :)
Składniki
  • ziemniaki 50-60 dag
  • buraki 2 małe, lub 1 większy
  • mąka pszenna ok 150 g
  • 1 jajko
  • sól
  • masło 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • szałwia świeża, kilka listków
Składniki