Rosół według przepisu prababci

Przepis dnia 2019-02-09
Rosół według przepisu prababci
> > 6 os.
> > 60 min
trudne
przystępne
Podstawowe niedzielne danie w wielu polskich domach

Składniki

  • 550 g kości z antrykotu wołowego
  • 550 g mięsa z indyka
  • 2 nóżki z kurczaka
  • 1 skrzydełko
  • ok. 2,5 l wody (tak by zalać mięso wodą)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • ½ pora
  • ½ selera
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 kostka rosołowa
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy i wkładamy do dużego garnka. Wody nalewamy tyle aby mięso było zakryte. Gotujemy na małym ogniu. powstałe szumowiny zbieramy łyżką lub małym sitkiem.

  2. Cebulę obieramy i opalamy na palniku aby zrobiła się trochę przypalona. Marchewkę, seler, pietruszkę i czosnek obieramy. Por dokładnie myjemy.. Wszystkie warzywa oprócz cebuli i czosnku kroimy na mniejsze kawałki (na pół lub na 4 części). Warzywa dodajemy do garnka jeśli mięso jest już ścięte.

  3. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Rosół pozostawiamy na małym ogniu przez 2 godziny, tak aby bulgotał ale nie gotował się.

  4. Po 2 godzinach dodajemy do rosołu kostkę rosołową do smaku oraz sól i pieprz według uznania. Przyprawiony rosół gotujemy jeszcze 1 godzinę.

  5. WSKAZÓWKI
    -Pamiętajmy aby rosół delikatnie bulgotał, a nie gotował się.
    -Ugotowaną marchewkę można wykorzystać i pokroić w kostkę aby podać ją wraz z rosołem.
    -Ugotowane mięso można wykorzystać do zrobienia farszu na pierogi, krokiety czy uszka.

Komentarze do przepisu (1)

babcitereskiciasta 07 lutego
Prababcia wiedziała co dobre.:)
Składniki
  • 550 g kości z antrykotu wołowego
  • 550 g mięsa z indyka
  • 2 nóżki z kurczaka
  • 1 skrzydełko
  • ok. 2,5 l wody (tak by zalać mięso wodą)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • ½ pora
  • ½ selera
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 kostka rosołowa
  • sól i pieprz do smaku
Składniki