Rolada z szynki z farszem - mięso, papryka i żółty ser.

Rolada z szynki z farszem - mięso, papryka i żółty ser.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pieczona, bardzo smaczna rolada z farszem mięsnym z papryką i serem. Upieczoną roladę podajemy pokrojoną w grubsze plastry z upieczonymi ziemniakami i pieczarkami. Do pieczenia dodałam także kilka kawałków czerwonej papryki.

Składniki

  • mięso z szynki 2,5 kg
  • ser żółty
  • czerwona papryka 1 szt.
  • 2 większe pieczarki
  • czosnek granulowany
  • sól 1 płaska mała łyżeczka
  • czosnek granulowany 1 płaska mała łyżeczka
  • pieprz 1 płaska mała łyżeczka
  • papryka słodka suszona 1 płaska mała łyżeczka
  • majeranek 1 duża łyżka
  • gałka muszkatołowa 1 płaska mała łyżeczka
  • musztarda 2 małe łyżeczki
  • sos sojowy ciemny 3 łyżki stołowe
  • bazylia 1 płaska mała łyżeczka
  • oliwa z pestek winogron 5-6 łyżek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Marynata:

    sól 1 płaska mała łyżeczka
    czosnek granulowany 1 płaska mała łyżeczka
    pieprz 1 płaska mała łyżeczka
    papryka słodka suszona 1 płaska mała łyżeczka
    majeranek 1 duża łyżka
    gałka muszkatołowa 1 płaska mała łyżeczka
    musztarda 2 małe łyżeczki
    sos sojowy ciemny 3 łyżki stołowe
    bazylia 1 płaska mała łyżeczka
    oliwa z pestek winogron 5-6 łyżek

    Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 20 minut.

  2. Wycięty prostokąt z szynki rozbijamy tłuczkiem do mięsa z obu stron. Kładziemy na rozłożony kawałek foli (większy od płata mięsa). Smarujemy zrobioną wcześniej marynatą z suchych przypraw, musztardy i oliwy.

  3. Wysmarowany płat mięsa zwijamy w roladę bez farszu, farsz w następny dzień dodamy.

  4. Zwinięty w roladę płat zawijamy w folię i wstawiamy na noc do lodówki razem z farszem.

  5. W następnym dniu kroimy paprykę, pieczarki w kostkę. Z sera wycinamy podłużne kwadratowe kawałki, tyle kawałków żeby ułożyć je jako jeden długi kawałek na rozłożonym płacie mięsa, tak żeby po zwinięciu rolady ser był w środku niej. Na rozłożony płat mięsa nakładamy równomiernie farsz mięsny. Na rozłożony farsz układamy pokrojone drobno pieczarki i paprykę.

  6. Zwijamy płat w roladę i obwiązujemy okręcając przędzą wędliniarską.

  7. Tak przygotowaną roladę wkładamy do rękawa do pieczenia, obok rolady wkładamy kilka pieczarek i ziemniaków żeby razem się upiekły. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  8. Po tym czasie rozcinamy wzdłuż środka worek do pieczenia, lekko rozchylamy i ponownie podpiekamy w tej samej temperaturze 20 minut. Podczas podpiekania polewamy roladę wytworzonym sosem podczas pieczenia.

  9. Upieczoną roladę podajemy pokrojoną w grubsze plastry z upieczonymi ziemniakami i pieczarkami. Do pieczenia dodałam także kilka kawałków czerwonej papryki.

  10. Smacznego :)

Składniki
  • mięso z szynki 2,5 kg
  • ser żółty
  • czerwona papryka 1 szt.
  • 2 większe pieczarki
  • czosnek granulowany
  • sól 1 płaska mała łyżeczka
  • czosnek granulowany 1 płaska mała łyżeczka
  • pieprz 1 płaska mała łyżeczka
  • papryka słodka suszona 1 płaska mała łyżeczka
  • majeranek 1 duża łyżka
  • gałka muszkatołowa 1 płaska mała łyżeczka
  • musztarda 2 małe łyżeczki
  • sos sojowy ciemny 3 łyżki stołowe
  • bazylia 1 płaska mała łyżeczka
  • oliwa z pestek winogron 5-6 łyżek
  • Sól
  • Pieprz
Składniki