Kupiłam kaczkę i ją umyłam i osuszyłam.
Kaczkę wyluzowałam z kości, w opcji na roladę trzeba najpierw naciąć skórę wzdłuż grzbietu. Ta metoda jest o wiele łatwiejsza uporałam się z kaczką w 8 minut.
Z płata wycięłam tłuste wystające kawałki skóry. Udka i skrzydełka wywinełam do środka. Lotki wogóle odcięłam
Kaczkę obficie posypałam przyprawami i żelatyną.
Kości i pozostałości wykorzystałam na rosół.
Kaczkę zawinęłam jak roladę i ścisnęłam całość nicią tak aby pasowała do szynkowara. Z wierzchu posypałam jeszcze roladę przyprawami i słodka papryką dla koloru. Uwaga na słodką paprykę jej nadmiar powoduje, że smak jest dziki.
Potem włożyłam ja do woreczka do szynkowara i do szynkowara.
Szynkowar wstawiłam na noc do lodówki.
Następnego dnia wyjęłam szynkowar, żeby postał w temperaturze pokojowej koło godziny. Potem wstawiłam go do garnka, na ściereczce, na tyle wysokiego aby poziom wody odpowiadał wysokości mięsa wewnątrz.
Całość doprowadziłam do 85stopni i zmniejszyłam ogień aby temperatura stale się utrzymywała.
Po trzech godzinach temperatura wewnątrz także powinna osiągnąć 85 stopni- po to służy dziurka w szynkowarze.
Gotowałam kaczkę w sumie 4 godziny.
Potem szynkowar schładzałam do następnego dnia. Żeby wyjąć wędlinę trzeba szynkowar oblać ciepłą wodą.
Teraz można się już delektować wyśmienitą wędliną. Wydaje się , że jest trochę zachodu ale głownie to czekanie.
Najbardziej smakuje z naddatkiem galaretki, która utworzy się powyżej mięsa. Mięso rozpływa się i nie jest suche.
Smacznego :)
Komentarze do przepisu (24)
Prezentuje się rewelacyjnie :D
*Przejdziesz do wersji klasycznej