Rolada z indyka nadziewana kaszanką

Rolada z indyka nadziewana kaszanką
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: kalina11
Rolada z kaszanką i boczkiem będzie hitem na świątecznym stole. Dzięki dodatkom pierś z indyka nie jest sucha. Polecam bo robi się ją szybko. Można ją jeść i na ciepło i na zimno.

Składniki

  • 80 dkg piersi z indyka
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 4 kaszanki
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • papryka wędzona i papryka słodka
  • olej

Przygotowanie

  1. Filet z indyka nacinam w jeden płat i rozbijam delikatnie mięso. Robię to zawsze przez folię żeby mięso nie pryskało. Posypuję, solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną.

  2. Odstawiam do lodówki. W tym czasie cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju. Do cebuli dodaję kaszankę obraną z osłonki i pokrojoną. Przesmażam razem i studzę. Na filecie układam cienkie plastry boczku wędzonego, na nie rozsmarowuję kaszankę. Zostawiam po około 1 cm z każdego brzegu. Roladę zwijam. Żeby sobie to ułatwić dobrze jest mięso rozbić na foli spożywczej i na niej potem zwijać.

  3. Roladę związuję sznurkiem. Smaruję papryką z wierzchu. Boczek i kaszanka już są słone dlatego nie przesadzajmy z solą. Roladę wkładam do woreczka do pieczenia i związuję go.

  4. Wkładam do brytfanny i nagrzanego piekarnika temp 230 stopni na 20 minut i zmniejszam na 180 stopni na 40 minut.

  5. Po wyjęciu rolady zdejmuję sznurek i kroję.

Składniki
  • 80 dkg piersi z indyka
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 4 kaszanki
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • papryka wędzona i papryka słodka
  • olej
Składniki