Rolada truskawkowa z bezikami i czekoladą

Rolada truskawkowa z bezikami i czekoladą
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Gorąco aż nie chce się nic piec, dlatego najlepiej zrobić coś szybkiego jak ta rolada ;)

Składniki

  • 5 jajek
  • 120g cukru
  • 160g mąki pszennej
  • 250g truskawek
  • 400g mascarpone
  • 70g cukru pudru
  • 1 białko
  • 50g cukru

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek, mąkę przesiewamy przez sitko. Ubijamy pianę na sztywno, wsypujemy powoli cukier i żółtka. Wyłączamy mikser i łączymy delikatnie drewnianą łyżką. Prostokątną tortownicę wypełniamy papierem i pieczemy w 180 stopni 7-8 minut, nie dłużej. Przed wyciągnięciem sprawdzamy suchym patyczkiem. Po wypieczeniu, szybko przekładamy na ręcznik drugą stroną, ściągamy papier do pieczenia i delikatnie zwijamy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Truskawki myjemy i blendujemy razem z mascarpone i cukrem. Układamy wewnątrz biszkoptu i zwijamy z powrotem. Odstawiamy do lodówki. W międzyczasie ubijamy na sztywno białk0 i dodajemy stopniowo cukier. Wyciskamy na papier do pieczenia i suszymy przez 1.5 godziny w temperaturze 100 stopni. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, truskawkami i bezikami. Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

slodkisentyment 18 czerwca
Super. Potwierdzam, że najlepiej szybko w piekarniku, albo wcale :):):) Smacznie wygląda :)
babcitereskiciasta 18 czerwca
Pyszna rolada w dodatku zdjęcie artystyczne.:)
Składniki
  • 5 jajek
  • 120g cukru
  • 160g mąki pszennej
  • 250g truskawek
  • 400g mascarpone
  • 70g cukru pudru
  • 1 białko
  • 50g cukru
Składniki